Här hittar du lite nyttiga länkar

 

Är du 19år eller äldre?

Visste du att du har rätt till handikappersättning? Ett skattefritt bidrag du söker hos försäkringskassan för att täcka upp om inte allt, så en del av de merkostnader som sjukdomen medför.

Exempel på merkostnader kan vara: ättiksprit för kokning av inhalationsdelar, kostnad för näringsdrycker samt fettberikad kost(ta hjälp av en dietist), tandvård pga. sjukdomen, resekostnader etc.

Klicka här för att komma till försäkringskassans webbsida om handikappersättning.

Är du under 19år så finns det möjlighet att söka vårdbidrag för att täcka upp för merkostnader.

Klicka här för att komma till försäkringskassans webbsida om vårdbidrag.

 


 

Är du sjuk mer än 10ggr/år kan du söka högriskskydd

För oss som är lätt infekterade och jobbar så finns det möjlighet att söka högriskskydd som gör att vi får ersättning från första dagen som vi blir sjuka. Med andra ord så slipper man karensdagen om man har högriskskydd.

Klicka här för att komma till försäkringskassans webbsida om högriskskydd.

 


 

Vi som har PCD och lätt blir infekterade har möjlighet att söka bilstöd

Eftersom majoriteten av oss med PCD ganska lätt blir infekterade så bör man tänka på att kanske inte åka kommunalt tillsammans med massor av folk. Speciellt inte i influensa och förkylningstider.

Det finns möjlighet till att söka bilstöd hos försäkringskassan, prata med din läkare och kurator för att se vilka möjligheter som finns för dig.

Klicka här för att komma till försäkringskassans webbsida om bilstöd.

 


Söker du jobb och blir bortsorterad för att du har PCD

Du vet väl om att du som har en kronisk sjukdom som t ex. Primär Ciliär Dyskinesi(PCD) kan få lönebidrag som kan göra skillnaden till att du får jobbet du kanske inte hade fått annars.

Prata med din handläggare på arbetsförmedlingen oftast så är det rehab-sektionen/rehab-avdelningen på arbetsförmedlingen som har hand om personer med funktionsnedsättningar/sjukdomar. Det som behövs är ett läkarintyg som  styrker att du har sjukdomen samt lite kortfattat hur den påverkar dig i ett arbete.

Klicka här för att läsa mer om lönebidrag samt vad som gäller för detta.

Mer information om lönebidrag för arbetsgivare.

Mer information för dig som har en funktionsnedsättning.